Loading...

0
Loading
Coșul este gol

Două categorii

Două categorii
Acest produs nu este în prezent în oferta noastră. Dar puteți verifica produsele noastre altor

Set 20 semințe de Dionaea muscipula

Set 20 semințe de Dionaea muscipula
32

Dionaea muscipula – Instrucțiuni de îngrijire și cultivare

Descriere:
Este o plantă carnivoră din coasta de est a Americii de nord.
Planta s-a adaptat la sol fara nutrienti, iar planta are frunzele (petiol si capcana care contine cativa perisori care declanseaza capcana cand insectele se aseaza pe ele fiind atrase) asezate bazal, care cresc dintr-un bulb de culoare alba, subteran, cu radacini slab dezvoltate, numit rizom. Tulpina care va face flori albe (si va contine sute de seminte), poate ajunge si la 10 cm.
 
Cultivare:
Sol:
Nu se foloseste sol obisnuit, ci doar muschi (pe engleza peat moss, sau alt tip, sphagnum moss). Peat moss este muschi uscat si sphagnum moss este viu sau nu. Nu am gasit la magazinele din Romania sphagnum moss, dar puteti cumpara peat moss (turba fara adaos de nutrienti sau ingrasamint, vedeti pe sacul de muschi de la magazin sa nu scrie asa ceva si nu luati muschi la varsat, fiindca riscati.) Nu trebuie sa scrie pe sac nici un fel de nutrienti sau alte substante chimice, iar turba poate fi amestecata si cu perlita (piatra vulcanica alba) pentru o buna aerisire a solului sau nisip pentru gradina. 
Ghivechiul trebuie sa fie de minim 10 cm (poate fi oricat de lat, dar adanc pe putin 10 cm) si de plastic, nu de fier sau ghiveci de argila/lut, deoarece in timp se pot scurge diferite elemente din cauza degradarii lor.  Si nu transparent deoarece radacinile nu au nevoie de lumina solara.

Lumina:
Lasati planta la o fereastra insorita cu cat mai multa lumina si daca nu este suficient, folositi un neon de 36 w, 6500 k si de la 3050 lumeni, aproximativ 12 - 14 ore. Planta puteti sa o tineti la 4 cm de neon, daca folositi lumina artificiala. Veti vedea la fereastra daca nu este destula lumina si ca durata, daca planta incepe sa dea semne de uscare, sau alungire a frunzelor.

Apa:
Folositi numai apa distilata sau deionizanta (apa obisnuita este prea dura si cu minerale si omoara planta carnivora). Puteti folosi si apa din zapada topita (la temperatura camerei). Daca, de exemplu, strangeti 5 sticle de plastic a cate 6 sau 8 litri fiecare (mergeti de cateva ori pe un camp undeva) si veti folosi apa cam cate jumatate de litru pe saptamana, va ajunge chiar aproape un an, fara a mai fi nevoiti sa cumparati apa distilata. 

Solul (turba) trebuie sa fie intotdeauna umed, dar nu ud (sa balteasca). Puteti uda pe deasupra, (dar nu direct pe planta sau in jurul ei, ci mai departe de ea), dar cel mai bine pe dedesupt, fiindca apa distilata pe care o veti pune intr-o farfuriuta (ghiveciul sta pe farfurie) este absorbita de sol. 
Lasati sa se mai usuce la suprafata cateva zile, inainte sa udati din nou, pentru ca in casa sau apartament, poate aparea o moarte prematura a plantei, datorita unor factori necunoscuti voua sau fiindca radacinile pot putrezi din cauza umiditatii prea mari. Afara nu exista aceasta problema.

Hrana:
Frunzele sunt capcane modificate care prind insectele (insectele sunt atrase de mucilagiu care exista pe margine). Insectele sunt prinse in capcanele care se inchid si mai tare daca insectele se misca in ele, dupa care sunt digerate de enzimele produse. Se crede ca capcanele se inchid datorita unor factori chimici. 
In afara de insecte, se mai poate folosi, o data pe saptamana, la cate 2-3 frunze, de la o planta, viermisori rosii uscati, umeziti putin, sau alte insecte mici pe care ii cumparati de la acvaristica. Nu folositi carne obisnuita sau rame.

Dormitare:
Iarna, planta trebuie sa treaca printr-o perioada de dormitare de 3 luni (puteti sa scadeti incet lumina naturala, cand planta se afla in casa/apartament, apoi o bagati in frigider inconjurat de substratul ales, intr-o punga inchisa la gura cu putin sulf pe muchi, doar daca apare mucegai, daca nu o puteti lasa la un loc care sa fie racoros intre 1 - 10 grade). Orice metoda a-ti alege, nu lasati substratul ales sa inghete, desi planta nu trebuie sa fie uscata, in frigider sau afara, ci dor umeda.

Probleme:
Udarea prea tare, insecte (puteti scapa de ele cu alcool izopropil sau spray cu pyrethrin cu piperonyl (fara alte adaosuri).
Minerale aparute pe suprafata mediului (indepartati manual sau udati de cateva ori pe deasupra substratului) sau apritia mucegaiului alb (puteti scapa cu sulf sau derivate tot din sulf, fara alte adaosuri).